domingo, 21 de octubre de 2012

Raimon Clar Garau (Algaida, Mallorca, 2 de desembre de 1931 – Palma, 6 de març de 2010).


Jurista, notari i polític. Fill de Josep i Assumpció, estudia el batxillerat al col·legi de Monti-sion (1940-1948) amb brillants qualificacions. És condeixeble d’Antoni Bernat Girbent, Antoni Roig Muntaner, Sebastià Planas Llabrés de Jornets, Joan Juan Marquès, etc. Fa la carrera de Dret a Madrid, on es llicencia (1953). Guanya (1957) les oposicions de notari i exerceix a les localitats de Gérgal (Almeria), Belvis de la Jara (Àvila), Lalín (Pontevedra) i Palma (1971-2001).

Del 1961 al 1963 és professor de dret civil de la Universitat de Madrid. Entre 1974 i 1977 és degà del Col·legi de Notaris de les Balears, conseller del Banc de Crèdit Balear i president de la Federació Catòlica d’Associacions de pares d’alumnes. A més, és professor (1985-88) de Dret Mercantil de la UIB.

El 1975 funda i dirigeix l’associació Concurrència Democràtica Balear (1975-76), que s’integra en la coalició d’Unió del Centre Democràtic i en el partit que, després de les eleccions, es crea amb el mateix nom. Encapçala la llista de la UCD a les eleccions generals del 1977, que obté 4 dels 6 diputats de les Balears. Com a diputat presideix la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats, fa part de l’assemblea de Parlamentaris de les Balears i és conseller de Cultura (1978-79) del Consell General Interinsular. Aprovada la Constitució, el 1979 abandona la política.

Fa part de la comissió que elabora l’avantprojecte de llei de la reforma de la compilació de Dret Civil de les Balears. El 1975 es elegit president del Cercle Mallorquí. En els anys 90 fa part del grup que prepara la documentació prèvia a la canonització del beat Ramon Llull. També presideix l’Acadèmia de la Cuina i el Vi de Mallorca i participa en el consell assessor del Museu d’Art Modern i Contemporani “Es Baluard” (2001-2006). El 2007 és membre de la Comissió Assessora de Dret Civil del Govern de les Illes Balears. També és membre de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de les Balears. Jubilat el 2001, mor a Palma als 78 anys. El parlament de les Illes Balears, presidit aleshores per Aina Rado, el distingeix amb la medalla de la institució (31 de maig de 2010).

Vaig participar a les reunions prèvies a la constitució de l’associació Concurrència Democràtica Balear, que tenen lloc en un local del carrer de Sant Gaietà (Palma) i en els sopars de companyonia que es fan a un restaurant del mateix carrer. Moltes gestions que he de fer davant notari me les resol ell, com la compra de la casa que els meus pares tenien llogada al carrer Via Roma.. Anys més tard tornem a coincidir a la Comissió Assessora del Museu “Es Baluard”. La seva afecció a la pintura i una selecta col·lecció pròpia d’obres excel·lents demostren el seu bon criteri artístic i el seu gust per la pintura de l’illa.

Va ser un home de clara intel·ligència, de tracte exquisit i eficaç i d’un gran nivell cultural. Senzill i proper, l’interessen tots els assumptes que afecten les illes, inclosos els de caràcter econòmic. Cada any em demana un exemplar de la darrera edició de l’Evolució econòmica i sempre que pot assisteix a l’acte de presentació de l’obra, que aleshores es fa habitualment als salons de l’Hotel Palas Atenea (Palma).


No hay comentarios:

Publicar un comentario