lunes, 14 de marzo de 2011

Bernat Riera Alemany (Andratx, Mallorca 1874 - Palma 1926)

Metge militar, especialista en malalties infeccioses, professor i voluntari de Creu Roja.

Descendent dels Riera de Son Cladera per part del pare i de la família Alemany d’Andratx per part de la mare, estudia el batxillerat a Palma i cursa la carrera de medicina a Barcelona, on es llicencia. S’incorpora per oposició al cos de sanitat militar (1889). Serveix a València i Palma, fins que és destinat a Cuba (1896), on exerceix de metge al regiment Alfons XIII i és cap mèdic de diversos hospitals. Acabada la guerra, és destinat a l’Hospital Militar de Palma, que dirigeix (1923-1926) fins que ascendeix a general (1926). Publica diversos estudis sobre malalties infeccioses, que constitueixen la seva especialitat.

Com a voluntari de Creu Roja, s’encarrega de les classes de l’escola d’infermeres de Palma, tasca que realitza amb il·lusió i satisfacció. Casat amb Empar Pou, vicepresidenta de la junta directiva de Creu Roja a Palma (1924-1932), la seva filla Concepció després de cursar els estudis d’infermeria a l’escola de Creu Roja a Palma, col·labora com a voluntària amb l’entitat i fa part de la junta d’assistències i, posteriorment, de la junta directiva provincial. En atenció als mèrits contrets com a professor de l’escola d’infermeres, l’assemblea suprema el distingeix (1924) amb la medalla d’or de la institució.

És guardonat (1899) amb la creu de Maria Cristina. És acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina i Cirurgia de Palma, de la qual n’és president (1915-1916). Un carrer de Palma (General Riera) i un altre d’Andratx són dedicats a la seva memòria. Mor prematurament als 51 anys. Llega la seva biblioteca i l’instrumental quirúrgic de la seva propietat a Creu Roja.


Bernat Riera Alemany

Bernat Riera Alemany, 1926 ca.


Referències

GEM, “Riera Alemany, Bernat”, V. 14, pàg. 300, Palma 1991

VIKIPÈDIA, “Bernat Riera Alemany”, 30-XII-2009

Arxius, Creu Roja, Illes Balears

No hay comentarios:

Publicar un comentario