miércoles, 28 de noviembre de 2012

Miquel Llabrés Grimalt (Manacor, 15 de gener de 1930 - Palma, 27 de març de 1983)

Nat i criat a Manacor, viatja sovint a París i altres indrets. Són particularment importants els viatges que fa a París, Castella i Eivissa. Crea un estil propi basat en una concepció subjectiva de la composició i la independència de l’obra respecte del tema.

Obté en vida nombrosos premis i reconeixements. El 1980 és elegit acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Belles Arts de les Illes Balears. Munta la Galeria Bearn, des de la qual reivindica pintors del passat reconeguts a les illes, com Antoni Gelabert, Ricard Anckermann, Francesc Bernareggi i altres. Inicia una etapa en la qual institucions i galeries reivindiquen la pintura illenca del període 1830-1970. Mort prematurament, deixa un valuós llegat d’honestedat, d’afecció a la pintura i de treball rigorós i ben fet.


Naixement i formació

Neix el 15 de gener de 1930 al carrer Obrador, núm. 1, de Manacor (Mallorca). És el tercer fill de Miquel Llabrés Ferragut, horticultor, i Antònia Grimalt Fullana. Estudia al col·legi de les Germanes Franciscanes de Manacor i al col·legi La Salle, de Manacor. Una tarda de diumenge, mentre juga amb els amics, sent que la cama dreta li fa mal. Cau i no pot aixecar-se. Li diagnostiquen una osteomielitis, que fa necessària una intervenció quirúrgica i una llarga convalescència. Resta amb una lleugera coixesa. No recuperat del tot inicia els estudis d’ingrés i batxillerat al col·legi municipal “Ramon Llull” de Manacor.

Comença a pintar als 15 anys amb companyia dels seus amics Antoni Riera Nadal i Antoni Pocoví. Amb ells sovint surt a pintar del natural. Inaugura la primera exposició, de 30 teles, el 18 de setembre de 1948 a la sala d’exposicions de Sa Nostra a Manacor (1). Una natura morta no venuda, la presenta al VII Saló de tardor i obté una segona medalla. L’octubre de 1949 es matricula com a alumne lliure a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi (Barcelona) i assisteix a classes de l’acadèmia Muxart, per bé que no rep el que vol i abandona els dos centres abans de començar el segon trimestre.


Inicis

Visita museus i exposicions, viatja i observa pintura antiga i contemporània. També observa la naturalesa. Sobretot pinta i acumula obra, que el 1949 exposa individualment als locals de “la Caixa” a Muro i Manacor. El 1950 obté un accèssit al IX Saló de tardor del Cercle de Belles Arts.

Miquel Llabrés Grimalt, 1959 ca.


Miquel Llabrés Grimalt, Eivissa des del Port, 1968 ca.




LLABRES GRIMALT Miquel Tancan,menorca
Miquel Llabrés Grimalt, Tanca de Menorca, 19

No hay comentarios:

Publicar un comentario