martes, 1 de enero de 2013

Autora anònima de “Diario de una miliciana”


Jove funcionària de Telègrafs, resident a Barcelona, d’idees anarquistes. En tenir notícia de l’enviament d’una expedició catalana a Mallorca, s’allista com a sanitària per a la prestació dels serveis de socors de Creu Roja. Embarca en el vaixell “Ciudad de Tarragona”, que surt del port de Barcelona el 16 d’agost de 1936 a les 6 de la tarda, fa escala a Maó a les 12:30 h del dia 17 i desembarca 400 milicians i 30 milicianes a Mallorca el dia 18.

De bon començament és destinada, amb un grup de companyes sanitàries de Creu Roja, a la cuina de l’hospital central d’evacuació, també dit de Sa Coma, on cuinen per a un col·lectiu que se situa entre 20 i 40 ferits i malalts, segons el dia i l'hora. Poc després el grup de sanitàries és enviat a l’hospital de sang de Torre Nova, on es dediquen a preparar el menjar dels ferits, fer primeres cures, escurar estris de cuina, tenir cura de la neteja i la higiene del lloc, etc. Uns dies després reben ordres perquè dues sanitàries del grup passin a prestar serveis al lloc de socors de Son Carrió, el més allunyat de la base, ubicat en el terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar. No accepten la divisió del grup i demanen anar totes al mateix lloc de socors. El responsable en terra dels serveis sanitaris de l’expedició els autoritza perquè facin el que han demanat.

En el lloc de socors de Son Carrió es troben Dària Buxadé, Mercè Buxadé, Maria Garcia (la cap del grup), Teresa i ella. Compten amb l’ajut del practicant Solà, que va amb elles per donar-los suport. Malgrat la cura amb la que fa les coses, mentre puja per unes roques de vorera de mar pateix una llenegada que li produeix una luxació a un genoll, dolorosa però sense conseqüències. Cada dia dedica un temps a explicar en el seu diari les incidències de la jornada, les seves idees i les seves impressions. El text posa de manifest que té coneixements sanitaris, que li preocupa la pèrdua de pes, que és de caràcter nerviós i espontani, que té un bon nivell d'aptitud verbal, que té família a la Península, que té problemes de convivència amb la seva companya Teresa, que és idealista, seriosa amb les seves coses, coherent i responsable.

El vespre del 3 al 4 de setembre de 1936 es dóna l’ordre de retirada general i de reembarcament de les tropes, el material i els serveis sanitaris. L’ordre no arriba al lloc de socors de Son Carrió. A la matinada les cinc sanitàries i el practicant Solà resten sorpresos a la vista de la retirada dels vaixells de l’expedició. Poc després són detingudes per membres del grup “Los dragones de la muerte”, que aplega jovençans reclutats per un personatge tenebrós, el feixista italià que usa el nom de guerra de “conde” Rossi. Tot seguit, és traslladada a l’Escola Graduada de Manacor, convertida en presó, on li fan una fotografia de grup amb les seves companyes en el fons de la qual es veu el practicant Solà amb el braçal de Creu Roja i alguns dels ferits del lloc de socors.

Un dels captors li lleva el quadern en el que escriu el seu diari, que posteriorment rep el nom de “Diario de una miliciana”. A la tarda, les cinc infermeres són passejades pels carrers de Manacor en una camioneta descoberta perquè siguin escridassades i insultades.

Passa el vespre a l’edifici del Roser, situat a la plaça de Sa Basa, seu i caserna dels homes del “conde” Rossi. Al matí del dia següent, 5 de setembre de 1936, a les 10 h és portada amb les companyes a Son Coletes i sobre les 11 del matí mor afusellada juntament amb les altres quatre sanitàries voluntàries de Creu Roja. Se suposa que les restes de les cinc voluntàries descansen a la fossa dita dels republicans del cementiri de Son Coletes. El "Diario de una miliciana" es troba publicat en el llibre de Josep Massot i Muntaner "El desembarcament de Bayo a Mallorca", p. 393-410, Barcelona 1987. L'acurada transcripció de Massot i Muntaner ha estat publicada recentment com a part de l'obra "Vuit voluntàries i un voluntari de Creu Roja moren a Manacor l'estiu de 1936", de Miquel Alenyà Fuster, editada per Lleonard Muntaner, Palma 2011. Cal esperar que la revisió completa dels documents de l'època de la Guerra Civil a Mallorca permeti trobar l'expedient de l'autora anònima de "Diario de una miliciana" i  recuperar el seu nom.

No hay comentarios:

Publicar un comentario