miércoles, 10 de abril de 2013

Breu història de l'albergínia

L’albergínia és el fruit de la planta anomenada alberginiera. És originària de l’Àsia central (Pèrsia i Índia). Es cultiva a partir del 2.000 aC a l’Índia, Birmània i Xina. Presenta diverses formes i colors.

El cultiu de la planta passa de l’Àsia central a Egipte vers el segle V aC. Els àrabs la porten al nord d‘Àfrica i arran de l’ocupació de la Península Ibèrica (711 dC) implanten el cultiu de la varietat de fruit blanc a Andalusia. El segle X passa a Europa, on inicialment es donen a la planta usos ornamentals. Més endavant la planta de fruit blanc és substituïda majoritàriament per la de fruits de forma allargada i color obscur. Els espanyols la porten a Amèrica. Actualment en són els principals productors la Xina i l’Índia.

L’albergínia conté molta aigua i no es rica en hidrats, minerals i vitamines. És un plat molt conegut el de les albergínies farcida de carn. Se serveixen fregides amb rodanxes i mel, escabetxades, etc. Constitueixen un dels ingredients del tombet, la samfaina, la ratatolha (ratatouille en francès), l’escalivada, la granada d'albergínies, etc.


No hay comentarios:

Publicar un comentario