Els grecs (segle VIII a.C.) aromatitzen els embotits amb talls de pell de taronja, fonoll i porros. A l’Odissea se cita
un embotit de greix i sang, que se consumeix torrat. Els romans, vers el segle II a.C., coneixen els
embotits i els produeixen i consumeixen habitualment. De la seva mà els embotits
es generalitzen a tot l’àmbit de la Mediterrània. En
temps medievals s’afegeixen al producte espècies en abundància, de vegades en mesura
excessiva.
Actualment es distingeixen embotis de carn
blanca (botifarra), de carn negra (botifarrons) i de color vermell (sobrassada). La botifarra és feta amb carn magra crua i capolada o trinxada,
sang cuita, ceba, sal, pebre i de vegades altres espècies. A Catalunya presenta
nombroses varietats.
El botifarró mallorquí el porten a l’illa (segle
XIII) els repobladors catalans. Deu el seu nom al fet que és de forma similar
però de mida més petita que la
botifarra. De bell antuvi es diferencia mitjançant l’ús
predominant de sang de porc (botifarra negra), que li dóna el color
característic. A més, se li afegeixen fonoll i pinyons, segons una tradició antiga. Es mengen crus o torrats. A la cuina s’usen com a ingredient
complementari de diversos plats com ara els cuinats de llegums, arròs amb botifarró, caragols amb botifarró, etc. Els mallorquins de segona generació els porten
a Menorca amb motiu de la repoblació de l’illa al final del segle XIII.
A Alemanya s’imposen la salsitxes, embotits de
carn de porc, de vegades de pollastre o indiot i algunes vegades de carn
vacuna. La salsitxa, que pren el nom d’Itàlia, és una espècie de botifarra
blanca, de carn molta, de forma prima i lleugerament corbada, que a partir de
mitjan XIX es popularitza a Frankfurt pel fet de ser-hi elaborada amb carn
fumada amb diverses fustes que li donen un sabor singular i inconfundible. Als
EUA les salsitxes acompanyades d’un panet de forma allargada amb mostassa,
ketxup o salsa maionesa, s’imposen a partir dels primers anys del segle XX amb
el nom de hot dog. Aquest producte
americà aviat es difon arreu del món. Actualment,
les salsitxes industrials no es fan amb budell, sinó amb fibra de col·lagen, de
cel·lulosa o plàstic
No hay comentarios:
Publicar un comentario