viernes, 23 de agosto de 2013

Alan Theodoros Brundidge (El Caire, 28 d’agost de 1940 – Cas Català, Palma, Mallorca, 29 de desembre de 2000).

Pintor i arquitecte. És fill de Harry Thompson Brundidge, de Saint Louis, EUA, i d’Helen Papayoannou, grega, filla d’un metge establert a El Cairo. Estudia al Col·legi Anglès d’El Caire (Egipte), a Kent (Anglaterra) i al col·legi públic de la localitat d’Stowe (Buckhinghamshire, Anglaterra). Cursa els estudis d’arquitectura a Lausana (Suïssa), on es titula (1965).

Afeccionat als esports, practica futbol, criquet, natació, tennis, vela i altres. Alt i de complexió atlètica, li agrada la caça i la pesca. Llegeix molt i amb plaer. Ernest Hemingway és el seu autor preferit.

Visita Mallorca per primera vegada el 1958. El 1963 s’hi estableix i el 1965 coneix Nancy Dorothy Hjortshoj a l’Hotel Formentor. S’enamoren a primera vista i constitueixen una parella que es manté unida tota la vida. Ella és 14 anys més gran que ell. Resideixen a un apartament a Cas Català i l’estiu ocupen (1969-1985) una casa llogada (“La casa de la luz”) a Cala Salmonia (originàriament, Cala s’Almoina), del terme de Santanyí.

A Mallorca troba el paisatge que incentiva la seva inspiració i mobilitza la seva capacitat de treball. Amb un Seat 600 recorren tots els racons de l’illa i amb un llaüt de 5 m. d’eslora es dedica a pescar, recórrer la costa i anar als indrets preferits per passar prop del mar els dies més calorosos de l’any.

Pinta sense preses, pausadament i esforçadament. Les seves obres li consumeixen mesos i, fins i tot, anys de treball. Li agraden, sobretot, els paratges tranquils i silenciosos. També fa natures mortes, escenes d’interior. Els colors són suaus, matisats i sobris. Les atmosferes respiren intimisme i quotidianitat. Les pinzellades són petites, repetitives, gairebé puntillistes. Li interessen les visions de conjunt, que construeix tractant individualment cada un dels detalls que les componen.

El desembre de 2000, Alan es trenca accidentalment una cama i necessita l’ajut d’unes crosses. El 29 de desembre es produeix un incendi domèstic fortuït a la seva casa. Moren ell i l’esposa. Les seves cendres són dipositades a Cala Salmonia, d’acord amb els seus desitjos.

Exposa a la Galeria Grifé i Escoda i a la Galeria Maneu. El 2005 la Galeria Joan Oliver edita el llibre Alan 1940-2000, amb 47 il·lustracions a color i textos de Niels Rebholz i Gudi Moragues. El llibre acompanya una exposició retrospectiva i d’homenatge a la mateixa Galeria Maneu, que es manté oberta al públic del 12 de gener al 10 de febrer de 2006.



Bibliografia

CATÀLEG-2005, “Alan 1940-2000”, Galeria Joan Oliver “Maneu”, Palma, 2005.

Niels REBHOLZ, “Alan T. Brundidge”, ‘Catàleg-2005’, pàg. 5-10.

Gudi MORAGUES, “La realidad de una pasión”, ‘Catàleg-2005’, pag. 11-14.

Joan OLIVER, “Alan Brundidge”, 'Catàeg-2005', pàg. 3


No hay comentarios:

Publicar un comentario