viernes, 4 de marzo de 2011

Manel Fiol Calafat (Palma, 21 de setembre de 1935 - Madrid, 4 de març de 2010)

Primer director nacional de CRJ i tècnic i voluntari de Creu Roja.

Estudia a la Facultat de Dret de la Universitat de Múrcia i a la de Valladolid. Amplia estudis en el Centre Internacional de la Infància, de Paris, i a la Universitat de Minnesota (EUA). Ingressa al Cos d’Oficials Instructors de Joventut.

El dia primer d’agost de 1970 el President Nacional de Creu Roja Espanyola, Francisco Queipo de Llano y Acuña, el nomena director de Creu Roja Joventut (CRJ), secció de nova creació. L’Assemblea Suprema de Creu Roja ratifica el nomenament el 14 de novembre de 1970. La gestació de CRJ havia començat el 1964 mitjançant les anomenades brigades escolars, que intervenien en centres educatius en temes de primers auxilis i cures personals.

En els primers anys combina la implantació de CRJ a les principals ciutats espanyoles amb viatges a Canadà, Iugoslàvia, Itàlia, Anglaterra i altres països, per conèixer de primera mà diverses seccions juvenils de Creu Roja i els seus sistemes d’organització, actuació i captació de voluntaris i voluntàries.

Atesa la seva aptitud per a les relacions personals i els coneixements que té d’idiomes, és seleccionat per treballar a la seu de la Federació Internacional de Creu Roja i la Mitja Lluna Roja a Ginebra, on roman durant 9 anys (1990-1998). Després d’una trajectòria professional intensa, torna a Espanya per treballar al costat del President Nacional, Juan Manuel Suárez del Toro, fins que es jubila. En aquesta situació continua com a voluntari al costat del President Nacional, al qual dóna suport en temes de relacions internacionals i cooperació. També col•labora en tasques de comunicació i relacions personals amb el departament de Cooperació Internacional de l’Oficina Central, que aleshores dirigeix la seva esposa, Mercedes Babé Romero. El 2007 és nomenat vocal de la Comissió Nacional de Garanties del Drets i Deures dels Voluntaris.

El 30 de maig de 1968 és designat vocal en representació de la secció de patinatge de la Comissió Directiva del Consell Nacional d’Esports. És vocal del Consell d’Administració de Caixa d’Estalvis de les Balears “Sa Nostra”, càrrec que ocupa (2004-05) fins als 70 anys. Mor a Madrid el 2010, als 74 anys.

En homenatge a tota una vida dedicada a les persones vulnerables a través de Creu Roja, li és concedida a títol pòstum la Placa d’Honor de l’entitat, que recull la seva vídua en el marc de la celebració del Dia Internacional de Creu Roja. La cerimònia de lliurament de guardons té lloc, sota la presidència de la Infanta Cristina, al Museu de Santa Cruz, de Toledo, el 12 de maig de 2010.

No hay comentarios:

Publicar un comentario