sábado, 3 de noviembre de 2012

Felipe H. Bellini Feletti (Comacchio, Emilia-Romagna, Itàlia, 23 d’abril de 1892 – Palma, Mallorca, 15 de juny de 1936)

Pintor, urbanista i editor. Nat a Itàlia, emigra amb els pares a l’Argentina quan és encara un infant. Allà fa els estudis primaris i secundaris i estudia la carrera d’enginyer agrònom.

El 1921, amb 29 anys, visita Mallorca per primera vegada, seguint l’estela dels pintors americans que, en començar la Primera Guerra Mundial, deixen París i es traslladen a Mallorca amb Hermen Anglada Camarassa. Juntament amb Mariano Montesinos, Roberto Ramaugé i Francisco Vecchioli, fa part del tercer grup de pintors argentins que arriben a Mallorca de la mà d’Anglada. Estableix una ferma amistat amb Tito Cittadini. El 1924 es trasllada a París amb una beca de la Universitat de La Plata per ampliar estudis a l’Institut d’Urbanisme, on s’especialitza en planificació i ordenació de jardins, parcs i passejos.

El 1928 ve a Mallorca per segona vegada i s’estableix a Deià, on resideix fins el 1931, quan decideix acceptar la direcció de jardins i passejos de les ciutats argentines de Córdoba i La Plata. El 1933 ve a Mallorca per tercera vegada i s’instal·la al Port de Pollença. L’argentí Adán Diehl, creador i primer accionista de l’Hotel Formentor, i la seva esposa María Elena Popolicio, li encarreguen el disseny i la planificació dels jardins de l’establiment hoteler, inaugurat el 1929, que concep com una combinació de flora autòctona i forana. Josep Costa Ferrer, galerista, antiquari i promotor de Cala d’Or, li encarrega el projecte d’urbanització de Ses Marines de sa Punta Grossa (Cala d’Or). Tot seguit treballa en l’elaboració d’un pla d’ordenació turística del municipi de Pollença. D’altra part, edita (1936) la revista quinzenal bilingüe “L’Atalaia”, dedicada a temes de cultura, pintura i art, de la qual s’editen 13 números. Mor prematurament als 44 anys d’edat.

Alterna el treball professional amb la pràctica de la pintura, la seva gran afecció i la passió de la seva vida. Comença a pintar durant l’estada a Deià en els anys 20 i d’aleshores ençà mai no deixa de fer-ho. Els seus treballs es caracteritzen per l’harmonia de la composició, l’ús de colors suaus i la delicadesa de les formes. Hi crea atmosferes que respiren assossec, silenci, serenitat i pau. Les composicions es presenten saturades d’una llum intensa i abassegadora, que no deixa lloc a les ombres. Els temes preferits són el paisatge, el paisatge urbà i composicions amb figura. S’inspira en el corrent noucentista, que a l’illa encarnen els pintors Joan Antoni Fuster Valiente i Bartomeu L. Ferrà Juan. Fa ús d’una paleta de colors sobris i atenuats, amb la qual crea composicions intimistes, plenes d’equilibris i de referències anecdòtiques entranyables. Fa teles de mida mitjana i petita.

El 1928 participa en una exposició col·lectiva al saló àrab de La Veda (Palma) i aporta quatre obres a l’exposició col·lectiva de pintura de Mallorca al Pavelló Nacional de Belles Arts de Buenos Aires, promoguda per Miquel Àngel Colomar i Joan Alomar Cifre, fill de Gabriel Alomar. El 1929 participa en el Primer Saló de tardor. El març de 1930 presenta més de 30 obres en el Club Pollença. L’abril següent exposa a Galeries Costa (Palma) paisatges d’Eivissa i Pollença, amb uns bons resultats de crítica i públic.

El 9 d’octubre de 1953 s’inaugura a la seu del Cercle de periodistes (Palma) una exposició de Francisco Vecchioli, Adolfo Travascio i Felipe H. Bellini. El 1981 Lluís Ripoll i Rafel Perelló Paradelo li dediquen una nota biogràfica en el context de l’obra “Las Baleares y sus pintores”. El 1989 la seva obra està representada a l'exposició "Pollença. Recordança pictòrica" que es presenta al Museu Municipal de Pollença. El 1992 cinc obres seves fan part de l'exposició "Pintors americans d'ahir", que la Conselleria de Cultura, Educació i Esports del Govern munta a Sa Llonja. El 2006 el Museu d’Art Modern i Contemporani “Es Baluard”, de Palma, adquireix la seva tela “Capvespre a Deià” (1924), signada i datada. El 2007 està representat a l’exposició temporal “Un segle de paisatgisme a les illes”, que s’exhibeix de març a juliol al Museu “Es Baluard”. Amb motiu del 75è aniversari del seu traspàs, l’Ajuntament de Pollença li dedica, entre l’11 de novembre de 2011 i el 6 de gener de 2012, una exposició retrospectiva juntament amb objectes personals i informació sobre els seus treballs d’urbanista i editor. El mes de juny de 2012 l’Hotel Formentor (Pollença) li dedica una exposició d’homenatge. Té una entrada a la Gran Enciclopèdia de Mallorca i una altra a la Gran Enciclopèdia de la Pintura i l’Escultura a les Balears.


Bibliografia

Francisca LLADÓ POL, “Artistas argentinos en Mallorca a través de la prensa”, Fundació Càtedra Iberoamericana, Palma 2004, 46-47

CONSELLERIA DE CULTURA, EDUCACIÓ I ESPORTS DEL GOVERN, "Pintors americans d'ahir", catàleg exposició a Sa Llonja de maig a juny, Palma 1992, 84-87

Lluís RIPOLL i Rafel PERELLÓ PARADELO, “Las Baleares y sus pintores”, Lluís Ripoll editor, Palma 1981, 170-171

EL DÍA, Exposición en el Círculo de periodistas, 6-X-1953

Joan BAUZÀ GUANYABENS, “Exposición Felipe Bellini”, La Almudaina, 5-IV-1930, 1

J. A. (Joan Alomar Cifre), “Felipe Bellini”, El Día, 13-IV-1930

F. (Bartomeu L. Ferrà Juan), “Exposición Bellini”, La Nostra Terra, núm. 29, maig 1930, 192

GRAN ENCICLOPÈDIA DE MALLORCA, 2, 63-64

GRAN ENCICLOPÈDIA DE LA PINTURA I L’ESCULTURA A LES BALEARS, 1, 208-210

No hay comentarios:

Publicar un comentario