domingo, 4 de noviembre de 2012

Roberto Montenegro Nervo (Guadalajara, Michuacán, Mèxic, 19 de febrer de 1887 – Mèxic D.F., 13 d’octubre de 1968)


Pintor, decorador, il·lustrador i escenògraf. Fill del coronel Ignacio Montenegro i de Maria Nervo, comença a estudiar dibuix i pintura el 1903 a Guadalajara sota el mestratge del pintor brasiler Fèlix Bernardelli. Es matricula a l’Acadèmia de Sant Carles (Escola de Belles Arts), de Mèxic, i amplia estudis (1904-05) amb Julio Ruelas, Germán Gedovius i Leandro Izaguirre. És condeixeble de Diego Rivera (parella de Frida Kahlo), Ángel Zárraga, Benjamín Coria, Francisco de la Torre i altres. El 1905 obté una beca de la Secretaria d’Instrucció Pública per estudiar a Europa. Camí de París, passa per Madrid (1906), on freqüenta l’estudi del pintor Ricardo Baroja. Es trasllada a París, on es relaciona amb Picasso, Braque, Gris i Cocteau. Hi resideix durant tres anys (1907-1910) assistint a l’École de Beaux Arts i a la Grande Chaumière. A París coneix Hermen Anglada Camarassa, la seva escola de pintura i els seus alumnes i seguidors sud-americans.

Quan esclata la Primera Guerra Mundial, es troba a Venècia, des d’on es trasllada a Barcelona, per passar totd’una a Mallorca. S’instal·la al Port de Pollença, on resideix entre 4 i 5 anys (1914-1919). El 1919 deixa Mallorca i es trasllada (1920) a Mèxic, on desplega una intensa activitat com a muralista, il·lustrador, decorador i escenògraf. Mai no torna a l’illa. Mor a Mèxic D.F. als 81 anys.

A Mallorca, de la mà d’Anglada, fa una exposició el 1915 al Veloz Esport Balear. Posteriorment fa l’exposició inaugural del Saló àrab de La Veda (1916). Aquest mateix any il·lustra el llibre “Flirt” de Pere Ferrer Gibert. Tot seguit rep del Cercle Mallorquí l’encàrrec de pintar el sostre i el fris del que avui s’anomena Saló Montenegro (Parlament de les Illes Balears). Les Galeries Laietanes (Barcelona) li encarreguen la il·lustració del llibre per a infants “La lámpara de Aladino”. Torna a exposar a La Veda el 1918.

El 1919 deixa Mallorca i es trasllada (1920) a Mèxic, on desplega una intensa activitat com a muralista, il·lustrador, decorador, escenògraf, dissenyador de vestuari i pintor. Mai no torna a Mallorca. El 1934 és nomenat director del Museu d’Arts Populars del Palau de Belles Arts i director del departament d’Ensenyança Artística de la Secretaria d’Educació Pública. El 1965 l’Institut Hispanoamericà de Relacions Culturals organitza una exposició retrospectiva de la seva obra. El 1967 rep el Premio Nacional de Arte (Mèxic), que li lliura el president de la República.

Com a pintor demostra una gran versatilitat, cosa que li permet dominar diverses tècniques, diferents temes i distints oficis. Està considerat com el pioner de la pintura muralista mexicana. Les obres que deixa a Mallorca posen de manifest la seva adscripció a les formes i concepcions pròpies de la pintura modernista i simbolista, la influència que rep d’Anglada i la seva forta personalitat. Fa ús d’una paleta moderada, sovint força sòbria, i construeix les formes de manera més realista i austera que els deixebles d’Anglada.

A més de la decoració de la Sala Montenegro (avui despatx de la presidència del Parlament de les Illes Balears), titulada “Al·legoria de les Balears”, signada i datada el 1919, deixa un conjunt d’obres documentades, de entre les quals sobresurten les següents: “Retrat d’Alejandro Jacoleff” (1915), “Nu femení” (1917), “Autoretrat” (1918), “Nina i papallones” i “Jove mallorquina” (1919). Totes elles són olis sobre tela, llevat de l’autoretrat que és una tècnica mixta sobre paper. Al llarg dels més de 50 anys que dura la seva trajectòria professional, iniciada a Palma el 1915 i finalitzada a Mèxic el 1967, presenta més de 200 exposicions. A Mallorca hi ha obra seva al Parlament de les Illes Balears, a l’Ajuntament de Palma i a diverses col·leccions particulars.


Bibliografia

Lluís RIPOLL i Rafel PERELLÓ PARADELO, “Las Baleares y sus pintores”, Lluís Ripoll editor, Palma 1981, 141-144

GRAN ENCICLOPÈDIA DE MALLORCA, 11, 124-125

GRAN ENCICLOPÈDIA DE LA PINTURA I L’ESCULTURA A LES BALEARS, 3, 288-290

Miquel ALENYÀ, “La pintura moderna en Mallorca”, ’100 años de historia. Una mirada en el tiempo’, llibre-catàleg de l’exposició a Sa Llonja (abril-maig), Palma 1992, 56-61

WIKIPEDIA, Roberto Montenegro

CONSELLERIA DE CULTURA, Govern Balear, “Pintors americans d’ahir”, catàleg exposició a Sa Llonja, Palma 1992, 56-61

No hay comentarios:

Publicar un comentario