lunes, 1 de abril de 2013

Breu història de la coca de verdures

És una coca de pasta prima feta amb farina de blat, saïm (mantega), oli d’oliva, sal, aigua, pebre bo, all, moraduix, llevat, etc., que porta a sobre hortalisses, pebrot, espinacs, tomàquet, cebes blanques, olives, sardines, pebres vermells o altres ingredients, segons l’època de l’any i els gustos del cuiner.

Habitualment té forma rectangular i es divideix en porcions grans, mitjanes o petites. Se serveix calenta, acabada de fer, o freda. Es combina amb qualsevol menjar del dia. També serveix fora d’hora per matar la gana inoportuna. Fa part obligada dels entrants, bufets i acompanyaments de celebracions diverses. Sovint es fa servir per al desdejuni o el berenar fora casa.

És un producte estès, de llarga tradició i gran acceptació a Catalunya, al País Valencià i a les illes. Comparteix amb la pizza napolitana els orígens i una concepció bàsica equivalent, similar a la d’altres coques mediterrànies. S’anomena coca de recapte al Principat, coca d’espencat al País Valencià i coca de verdures a les illes.Les diferències del producte entre els diversos llocs d'elaboració són pocs rellevants. El gust per aquests tipus de coca el porten a l'illa els repobladors catalans del s XIII i XIV. La variant de ceba sembla que és una de les més antigues.

Els especialistes consideren que el seu origen és el pa antic dels romans, que untaven amb formatge i mel, i assaborien amb fulles de llorer. Els pans plans, hereus dels pans romans, són tradicionals a tota la Mediterrània.

La recepta oberta de la coca de verdures moderna es fixa a Mallorca a partir de final del s XVII o principi del s XVIII amb la incorporació com a ingredient del tomàquet tallat amb trossos petits, que combina bé amb els altres components habituals.

Una variant molt freqüent de la coca de verdures és la coca de trempó, típica de Mallorca, que porta a sobre tomàquet, ceba blanca tallada a tires i pebrot. Una altra variant molt celebrada és la coca de pebres vermells, que substitueix el trempó o les verdures per tires llargues de pebre vermell. Són vistoses, força decoraves i molt saboroses.

No hay comentarios:

Publicar un comentario