domingo, 2 de marzo de 2014

Isabel Bauzà Tomàs “Bel Rollet” (Palma, 1910 – 7 de juliol de 1973)

Planxadora i personatge popular de Palma. Coneguda pel malnom de Bel Rollet, era de la família que regentava el forn de Can Rollet, el més antic del Terreno (Palma). Tenia tres germanes: Joana, Maria i Margalida.

A causa d’una malaltia infantil, el seu cap va restar com el d’una nina. Tenia el costum de trescar a tota hora pels carrers del centre de Palma, sobretot pel Passeig del Born. Pentinada amb coletes recollides, calçada sempre amb sabates d’home i mitjons baixos i abillada amb camisa, s’aficava amb els vianants com si els conegués de tota la vida i repartia besades i caramels a les jovenetes que li agradaven. Usava el tramvia i els autobusos de servei públic sense pagar. Entrava i sortia de les sales de cinema quan volia i sempre de franc. Quan tenia sed, s’acostava a qualsevol client del bar més proper i bevia del seu vas. Una vegada es despenjà sense cap ajuda de l'estructura metàl·lica del molí del Ram.

Quan qualcú li deia alguna cosa que no li agradava o no li queia bé, l’increpava amb grans veus. Per la forma de vestir, la seva gestualitat i el costum de parlar en veu alta, cridava sempre l’atenció, cosa que li agradava d’allò més. L’estiu de 1973 és víctima d’un atropellament per part d’un turisme que no pogué evitar l’accident quan ella tractava de travessar l’autopista de Llevant en el tram que hi ha davant la Seu. Traslladada al servei d’urgències de Son Dureta, mor uns dies després (7-VII-1973), als 62 anys. Té una entrada a la GEM.

Isabel Bauzà Tomàs, Bel Rollet.
Fot. Torrelló, Diario de Mallorca


Bibliografia

GEM, 2, 55.

Joan RIERA, “Na Bel Rollet, una trotaciudad”, Diario de Mallorca, 28-VIII-2013, pàg. 14.

Joan RIERA, "Una fotografía de Na Bel Rollet", Diario de Mallorca, 4-IX-2013.

Diario de Mallorca, esquela, 8-VII-1973.

Joan MARTORELL, "Na Bel Rollet", Memoria gráfica, Última Hora, 7-II-2015, pàg. 51, Palma.


No hay comentarios:

Publicar un comentario