domingo, 20 de enero de 2013

Joan Bennàssar Salas “Jubensa” (Pollença, 3 de maig de 1933 – Palma, 19 de gener de 2013)

Perruquer i empresari. Fill de Joan Bennàssar Plomer i de Francisca Salas Cabanelles, estudia i treballa a Pollença i, quan creu que és l’hora d’obrir-se camí a la vida, als 17 anys (1950), baixa a Palma per fer de barber. Treballa uns anys a Can Benito, la barberia del carrer Unió, fins que decideix volar sol. Aleshores munta una barberia (1959) al carrer dels Paraires i poc després la trasllada, amb el nom de Jubensa, a un entresòl del Passeig del Born amb accés directe des del carrer.

Joan Bennàssar Salas. Fot. Diario de Mallorca

Decora el local amb gust i hi afegeix un mosaic esplèndid de Pere Quetglas “Xam”. Hi introdueix conceptes innovadors en l’àmbit de les barberies d’aquell temps: popularitza el tall a la navalla, l’estilisme, la manicura, el rentat dels cabells abans del tall, l’ús d’estisores i navalles esterilitzades amb rajos infrarojos i suprimeix l’antiga bata blanca, que substitueix per americanes blanques d'esmòquin amb corbata de llaç. Esdevé un dels professionals de la perruqueria de més anomenada a Ciutat, gràcies a la seva empenta, simpatia i professionalitat. Sent passió per la professió, que exerceix amb convicció, vocació i orgull. És elegit president del Gremi de Perruquers i vocal nacional. Com a vocal nacional és designat responsable de l’organització dels campionats nacionals de perruqueria i estilisme. En els primers temps disposa dels serveis de 6 barbers i una noia per a la manicura. Des del 1967 treballa a l'establiment Manuel Martínez Plaza "Manolo", que esdevé un dels referents de la casa. Els anys 80 treballa un temps a la barberia Joan Àngel, un dels fills de Joan Bennàssar.

Quan es jubila el 2005, continua lligat a la perruqueria, que administra com a titular que és del negoci i com a empresari que l’ha gestionat ininterrompudament durant més de 50 anys. Per l’establiment desfilen polítics, parlamentaris, periodistes, professionals, hotelers, famosos, empresaris, funcionaris, etc. És la perruqueria de Palma més coneguda, una de les més antigues i la més acollidora. Són clients seus Feliciano Fuster Jaume, Gabriel Canyelles Fons, Miquel Codolà Camps, Francesc Antich Oliver, Jaume Matas Palou, Ángel Reigosa, Agustín Pinillos, Ventura Rubí Servera, Cesáreo Rodríguez Aguilera, Ramon Socias, Miquel Duran, Antoni Monserrat, Andreu Ferret, Josep Jaume, Albert Candela, Bernat Balaguer, etc. 

Afeccionat als havans i al "truc", seguidor empedreït del Reial Mallorca, és una persona afable, càlida, propera i divertida. Dotat d’una visió analítica i irònica de les coses, sempre duu als llavis una rialla disposada a promoure l’humor dels clients i dels amics. No li agraden ni les expressions exagerades, ni l’humor renouer. Prefereix l’humor subtil i la ironia assossegada i mordaç, que maneja de manera magistral. Més seriós i callat, el seu company Manuel Martínez Plaza "Manolo", que es va incorporar a l'establiment el 1967,  llueix un admirable saber fer i saber estar.

Casat amb Catalina (“Cati”), és pare de 5 fills, que són la seva vida. Quan parla dels fills, cosa que fa sovint, no pot dissimular ni l’orgull que sent de ser-ne el pare, ni la seva condició de pare pedaç. Els que hem estat clients seus des de l'adolescència, sentirem el buit de la seva absència. Manolo es jubila i tanca l'establiment el març de 2013, dos mesos després del traspàs de Joan Bennàssar.  Albert Candela és el darrer client que és atès a l'establiment.


Bibliografia

Miquel ADROVER, “Fallece Juan Bennàssar”, Diario de Mallorca, p. 18, 20-I-2013

Juan Ángel BENNÀSSAR, “Juan Bennàssar Salas”, Última Hora, p. 25, 20-I-2013

Francisca BENNÀSSAR, “Mis padres”, xiscadepalmademallorca.blogspot.com.es

José JAUME, "Jubensa en el recuerdo", La Almudaina (suplement dominical del Diario de Mallorca), 9-III-2014, núm. 663, pàg. 1-3.

No hay comentarios:

Publicar un comentario